6.4.2021

Suomalaiset tekivät uskomattoman löydön roskalavalta Lontoosta – huippuharvinainen Beatles-materiaali myydään Lempäälässä

Suomalaisten Lontoossa tekemä roskislöytö osoittautui poikkeuksellisen arvokkaaksi.

The Beatlesin viehtymys psykedeliaan näkyi heidän pukeutumisessaan 1960-luvun puolivälin jälkeen.The Beatlesin viehtymys psykedeliaan näkyi heidän pukeutumisessaan 1960-luvun puolivälin jälkeen.

The Beatlesin viehtymys psykedeliaan näkyi heidän pukeutumisessaan 1960-luvun puolivälin jälkeen. SAMI TAUSTILA

Maailman ehkä legendaarisimman popyhtyeen The Beatlesin aitoja promokuvia tulee myyntiin kansainväliseen nettihuutokauppaan Lempäälässä. Huutokaupan järjestää huutokauppahuone Aleksi ja firman omistaja, toimitusjohtaja Sami Taustila. Hän sai Beatles-diat käsiinsä monen suomalaisen tutun verkostosta ja odottaa huutokaupasta uransa suurinta.

– Varmaan tulee kansainvälinen kiinnostus. Kuvat ovat vielä tuttujeni hallussa Pirkanmaalla. Niissä on Apple Records -levyhtiön leimat ja niitä on 67 kappaletta, Taustila kertoo.

Hän laittoi tulevasta huutokaupasta tiedon firmansa nettisivuille 1. huhtikuuta ja uskoi monen luulleen uniikkia uutista aprillipilaksi.

Beatlesin esiintyminen Apple Records -talon katolla Lontoon Savile Row’lla vuonna 1969 oli yhtyeen viimeinen esiintyminen yhdessä.Beatlesin esiintyminen Apple Records -talon katolla Lontoon Savile Row’lla vuonna 1969 oli yhtyeen viimeinen esiintyminen yhdessä.

Beatlesin esiintyminen Apple Records -talon katolla Lontoon Savile Row’lla vuonna 1969 oli yhtyeen viimeinen esiintyminen yhdessä. SAMI TAUSTILA

Taustilan ystävän haltuun diakansio päätyi vuonna 2001, kun hänen Lontoossa asuneet suomalaiset tuttavansa näkivät roskalavalla kameran ja sen vieressä kolme kappaletta diakansioita, joista he ottivat yhden kainaloonsa. He asuivat tuolloin EMI-levy-yhtiön studion vieressä.

Kansiossa oli aitoja leimalla varustettuja promokuvia The Beatles -yhtyeestä, lähinnä 1960-luvulta.

– Vuonna 2007 Apple Records vei Lontoossa siivousfirman oikeuteen huolimattomuudesta ja syytti sitä yhteensä 450 Beatles-dian roskiin heitosta. Todennäköisesti kanne hylättiin tai koko asia sovittiin, Taustila epäilee, kun ei ole löytänyt tarkempaa tietoa oikeudenkäynnistä.

Varmassa tallessa

John Lennonin (oikealla) puoliso, taiteilija Yoko Ono oli yhtyeen loppuvaiheille tuttu näky miehensä seurassa.John Lennonin (oikealla) puoliso, taiteilija Yoko Ono oli yhtyeen loppuvaiheille tuttu näky miehensä seurassa.

John Lennonin (oikealla) puoliso, taiteilija Yoko Ono oli yhtyeen loppuvaiheille tuttu näky miehensä seurassa. SAMI TAUSTILA

Arvokkaat diat ovat Taustilan mukaan säilytettävinä varmassa tallessa huutokauppaan asti. Nyt hän järjestää parhaillaan korona-ajan nettiyhteyksiä ja huutokaupan teknistä toteutusta suomeksi ja englanniksi syksyksi.

– Olen myynyt presidentti Kekkosen maton ja Veli Sepän väärentämiä, mutta hänen omalla nimellään signeerattuja tauluja, mutta kyllä tämä on ihan sensaatiomainen kaupattava, Taustila kertoo.

Promokuviksi tarkoitettujen diojen arvoa on mahdoton määritellä, mutta suurissa summissa tullaan Taustilan mukaan liikkumaan.

– Siihen aikaan mainos- ja promokuvat kuvattiin dioiksi ja niitä otettiin paljon. Niistä sitten valittiin mainoksiin, levyjen kansiin ja julisteisiin parhaat, Taustila kertoo.

Sami Taustila uskoo, että kuvamyynnistä tulee sensaatio.Sami Taustila uskoo, että kuvamyynnistä tulee sensaatio.

Sami Taustila uskoo, että kuvamyynnistä tulee sensaatio.

JUHA VELI JOKINEN